Maria-bedevaart

Wanneer ik op de fiets zit dan ontspan ik pas echt. Ik kan op die momenten alles loslaten en aan de meest wildvreemde dingetjes denken. Ook komen geregeld herinneringen van vroeger naar boven. Gebouwen, naambordjes en geluiden roepen deze herinneringen op. Vaak een prettige ervaring, maar soms iets minder.
Zo fietsten we vandaag langs een molen en de eerste ontmoeting met mijn gedachten bracht mij terug in de tijd naar een periode waarin een lied dat ik van de Havenzangers ken, de hitlijsten opvrolijkte. De melodie van dit nummer bleef nu iets te lang in mijn hoofd hangen.
Gelukkig reden we niet lang daarna langs een veld met wuivend graan. De wind zorgde tevens voor een ruisend geluid. “Hoor je het ruisen?”, vraagt Joke. En een sketch van Toon Hermans als Frits Verkade popt op in mijn gedachten. Met een brede glimlach geniet ik van deze omgeving vol met herinneringen.

Vandaag bezoeken we Kevelaer, een kleine Duitse plaats net over de grens en tot 1701 behorend tot de Zuidelijke Nederlanden. Kevelaer is in Nederland en België een bekend Maria-bedevaartsoord. Zie veel meer informatie hierover op Wikipedia. Ik beperk me vandaag tot enkele foto’s

Na dit religieus gekleurd intermezzo vervolgen we onze weg over Duitse landweggetjes. Ook Duitsland kent een goed aangegeven knooppunten-netwerk, zodat we onze weg via de vooraf uitgestippelde route kunnen blijven volgen zonder van de fiets af te moeten. We komen Nederland weer binnen nabij Wellerlooi, een dorpje in het hart van nationaal park De Maasduinen. Een mooi natuurgebied van ongeveer 20 kilometer lang en 3 km breed, dat zich uitstrekt van noord naar zuid tussen de Maas en de Duitse grens. Fietspaden en wandelroutes zijn in grote mate aanwezig. En verschillende meertjes. Enkele daarvan zijn gevormd door zandafgravingen. Zo ook het Reindersmeer. Via een sluis en een kanaal staat dit meer in verbinding met de Maas. Via die weg konden de schepen hun lading zand bij de betonfabrieken afleveren.

Na een stop bij het Reindersmeer en de sluis krijgen we Afferden in het vizier en eindigt een drukke maar ontspannen dag.
Uitrusten van de fysieke inspanning staat nu bovenaan onze lijst!

Tot morgen! >>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties