Wit ter maskering

Thorn, een kleine plaats bekend bij het grote publiek als het Witte Stadje. Enkele jaren geleden had ik er nog niet van gehoord. Ik weet niet meer of het een TV programma was of een verhaal dat mijn vader vertelde, waardoor ik voor het eerst over Thorn hoorde. Ik ben geneigd mijn vader hiervoor de credits te geven. Mijn nieuwsgierigheid was in ieder geval gewekt en een bezoek aan deze plaats was daarna nog een kwestie van tijd. Vandaag was het zover.

De witte kleur van de huizen kent zijn oorsprong in de 18e eeuw. Onder het Franse regime werd een belasting ingevoerd op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking woonde veelal in grote, voorheen aan rijke lieden toebehorende panden en kon de belasting niet opbrengen. Om de kosten te beperken, metselde men de ramen dicht. En om de bouwsporen te verbergen werden de huizen wit gekalkt. “Littekens van de armoede” aldus Wikipedia.

De geschiedenis van Thorn voert echter veel verder terug. In 990 werd op hoger gelegen grond vlakbij de Maas, door graaf Ansfried een klooster voor benedictinessen gesticht, de Abdij van Thorn. Het klooster groeide uit tot een wereldlijk stift (een klooster voor adellijke dames) en een vorstendom, het Abdijvorstendom Thorn. Veel woningen van deze Stiftdames zijn bewaard gebleven wat een bezoek aan Thorn zeer de moeite waard maakt.
Bekijk de wikipedia pagina over Thorn om meer te weten te komen van Thorn.

Graaf Ansfried, stichter van Thorn

De witte huizen en de rust van het stadje maakten Thorn geliefd bij kunstenaars en toeristen. Of de voorliefde voor Thorn van deze kunstenaars enige rol heeft gespeeld om een beeldhouwwerk ter ere van de muziek en de musici juist hier te plaatsen, weet ik eerlijk gezegd niet en heb ik (nog) nergens kunnen terugvinden. Het werk spreekt mij in ieder geval enorm aan! Meer info >>

Onze dag was nog niet ten einde en met de banden vol met wind, om een Drentse muzikant aan te halen, togen we richting de Maas. Een korte fietstocht door België met oog voor al het moois onderweg.

Morgen nog een dagje Ittervoort! >>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties