Veules-les-Roses & Varengeville-sur-Mer

Gisteren zijn we na een lange dag aangekomen in Veules-les-Roses. Een charmant dorpje aan de Normandische kust. Dit voormalige wevers- en vissersdorp is omgetoverd tot een vakantieplaats en geldt als pleisterplaats voor artiesten. En een dorp dat op de lijst Les Plus Beaux Villages de France staat.
En een dorp met historie tijdens WOII. Niet alleen vanuit Duinkerken hebben geallieerde militairen in 1940 de oversteek gewaagd naar Engeland om te ontkomen aan de dreigende Duitse overheersing. Ook vanuit Veules-les-Roses is het geprobeerd. Een gedenkteken herinnert daaraan.

De kanonnen van Vrachtboot P21 “Cerons” die op 12 juni tijdens het overbrengen van 300 Britse soldaten aan de grond liep.

Gisteren heb ik kort vermeld dat de Veules de kleinste rivier van Frankrijk is. Met een lengte van 1150 meter is het een rivier die zijn bron en monding in hetzelfde dorp heeft. Tot op heden is de Veules de enige rivier waarvan we kunnen zeggen dat we de volledige loop hebben gevolgd.

De bron van de Veules

Vandaag stond een bezoek aan Varengeville-sur-Mer op het programma. Op de fiets langs de mooie kust en door rustieke dorpjes; Sotteville-sur-Mer, Saint Aubin-sur-Mer, Quiberville en Sainte Marguerite-sur-Mer. In dit laatste dorp zijn we op de terugweg kort van de route afgeweken om de Phare d’Ailly en Cap d’Ailly te bekijken. Meer kan ik er niet over vertellen. Nee, Varengeville-sur-Mer heeft meer te bieden. Daarom is dit dorp ook opgenomen op de lijst Les Plus Beaux Villages de France.
De kerk met het om de kerk aangelegde begraafplaats, staat op een fantastische plaats met een nog mooier uitzicht. Je kijkt over een mooi deel van de Albastenkust richting Dieppe.

Een uitzicht dat tot de verbeelding spreekt

Varengeville-sur-Mer net als Veules-les-Roses zijn wat mij betreft aanraders om te bezoeken. De moeite waard om twee dagen aan te besteden.

Het kiezelstrand van Quiberville

Niet alleen hebben we genoten van Varengeville-sur-Mer, maar ook van de fietstocht erheen. Continue op en neer waardoor het aanslag werd op de benen en de conditie. De beloning echter was navenant. Aan de kust mooie beelden, gezelligheid en ontspanning. Op de hoger delen schitterende vergezichten over de heuvels en dalen van het platteland. De karakteristieke boerderijen, de zeer ontspannen ogende koeien en van een goed glas genietende mensen op kleine terrasjes nodigde ons uit om in een van de dorpjes boodschappen te doen. Niet in een supermarkt, maar bij de boulangerie en de boucherie.

Morgen gaan we weer onderweg. Via een tussenstop ergens naar Ile d’Oleron. Meer over deze etappe naar de startplaats van de Tour de France op dinsdag 8 september, staat op de site >>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jenny
Jenny
zondag 6 september 2020 17:53:46

Mooi verhaal en prachtige foto’s Rom, wat zullen jullie genieten, heerlijk gewoon.
Lieve groet