Het zit er bijna op. Drie geweldige weken waarin we Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland gezien hebben. Op enkele plaatsen hebben we slechts een nacht gestaan op andere twee of drie. Maar nooit langer deze reis. We zijn nog niet thuis en hebben nog een dag om het idee te laten landen dat ons reizend bestaan voor dit jaar erop zit. En dat doen we op onze laatste overnachtingsplek in een stad waar je straks over leest. Voor we hier kwamen hebben we op onze terugreis twee andere plekken aangedaan.
Nadat we Weissbriach verlieten zijn we via een mooie route richting Kufstein gereden. Langs de Grossglockner, over bergen en door dalen. Bewust hadden we weer gekozen voor een route die ons ver van de snelweg zou houden. Het duurt weliswaar wat langer en we hebben meer hellingen die bedwongen moeten worden, ze zijn ook steiler, maar het uitzicht is zoveel mooier. Onbetaalbaar!
Nabij Kufstein in Egerberg vonden we een simpele camping waar we de nacht konden doorbrengen. Omdat we ondanks de route binnendoor redelijk vroeg op campingplatz Maier aankwamen, hadden we tijd om Kufstein fietsend te gaan verkennen. Een mooie burcht en een mooie kerk zijn eigenlijk de hoogtepunten van ons bezoek aan dit zeer toeristisch en bekende dorp. En ik mag natuurlijk de Inn niet vergeten die door Kufstein stroomt op weg naar Passau voor een ontmoeting met de Donau.
We gaan na een rustige en waterkoude nacht rond halftien op weg naar Neustadt an der Weinstrasse. Vanwege de afstand kiezen we ervoor om over der Autobahn te rijden. Vierhonderdvijftig kilometer telt de etappe van vandaag. Te lang om binnendoor te rijden. En als je over der Autobahn langs alle grote steden in zuid Duitsland rijdt, weet je ook dat je veel files zult hebben. Het was vrijdag, druk en Autobahn-saai. Net voor Ulm rijden we over de Donau en weten we dat we halverwege zijn. We zijn opgelucht als we eindelijk de snelweg af kunnen en de laatste kilometers binnendoor mogen rijden.
Neustadt an der Weinstrasse lijkt een epicentrum van camperplaatsen. De keuze is enorm. Maar als snel worden we teleurgesteld als ons voor de derde keer verteld wordt dat er geen plaats meer is en dat als we niet gereserveerd hebben, de kans vrij klein is om nog een plekje te vinden. We besluiten om niet langer te zoeken en parkeren Kairos op een parkeerplaats, die als camperplaats zonder voorzieningen en zonder kosten in de NKC app staat. De dag heeft tenslotte al lang genoeg geduurd. Wij staan die nacht met twee andere campers op deze parkeerplaats waar het heerlijk stil is, die omringd is door druiven en uitzicht biedt over het Rijndal. We kunnen gerust zeggen: een geluk bij een ongeluk!
De volgende ochtend zijn we vroeg onderweg. Vandaag gaan naar we de laatste halteplaats van deze reis. We rijden weer binnendoor om de saaiheid van der Autobahn te vermijden. Onze route gaat vandaag langs vele modelspoorbaan dorpjes. En weer over bergen en door dalen, zij het wat minder hoog, maar niet minder steil! Ons reisdoel vandaag is de oudste stad van Duitsland. De stad die ook het oudste bisdom ten noorden van de Alpen is en de oudste apotheek van Duitsland binnen zijn stadsgrenzen heeft.
Zo’n 2037 jaar geleden, in het jaar 16 voor Christus, besloot keizer Augustus tot de bouw van de stad Augusta Treverorum, een belangrijk centrum in de provincie Germanica Superior. Keizer Diocletianus maakte dat de stad, die inmiddels Treveris werd genoemd, een Romeinse keizerlijke residentie werd en tot hoofdstad van het westelijke deel van het Romeinse rijk werd uitgeroepen. De stad kreeg tevens de bijnaam “Roma Secunda”, het tweede Rome.
Drieduizend jaar voordat de Romeinen in deze regio kwamen werd het dal van de Moezel al bewoond, getuige de aangetroffen restanten van menselijke nederzettingen. Deze vondsten vormden de aanleiding voor de bewoners om te pronken met het discutabele gegeven dat hun stad reeds dertienhonderd jaar voor Rome bestond. De inscriptie op het Rote Haus aan de Grote Markt: “Ante Romam Treveris Stetit Annis Mille Trecentis” getuigt hiervan. Of dit een feitelijk gegeven is of een sage, vermeld de historie niet. Met recht kan worden gesteld dat deze stad een van de oudste steden ten noorden van de Alpen genoemd kan worden.
Met de Porta Nigra, de oudst en best bewaard gebleven Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen, de Basilica, het amfitheater, de Keizerthermen en de Barbarathermen heeft de stad veel monumenten uit de Romeinse tijd.
Ook van na die periode heeft de stad vele bezienswaardigheden. De oudste apotheek, de dom en alle andere kerken. Ook is deze stad de geboorteplaats van Karl Marx en is het een centrum van wijnhandel. Al met al een stad aan de Moezel die het bezoeken meer dan waard is.
Wij waren iets na enen op Reisemobielpark Treviris en hebben een leuke plek met uitzicht op de Moezel. Na de lunch brengen we ons eerste bezoek aan het centrum van … Trier. Ja, we zijn in Trier.
Het is er erg druk vandaag en misschien wel alle dagen. We fietsen en wandelen van monument naar monument. Soms maken we een foto en soms denken we dat de volgende dag vroeger moeten terugkomen om een foto zonder toeristen te maken.
Trier is een mooie en gezellige stad met vele pleintjes waar de terrassen maximaal uitgestald staan. En natuurlijk een zeer rijke historie. Na enkele uurtjes houden we het voor gezien en gaan richting onze slaapplek.
De volgende dag worden we wakker met het geluid van tikkende regen op het dak van Kairos. De verwachting was dat het in de ochtend droog zou zijn, maar helaas regent het tot nu toe doorlopend. En de vooruitzichten zijn ook niet hoopgevend. Ik weet daarom niet of we nogmaals de stad in gaan. Ik ga in ieder geval een einde maken aan dit deel en het verhaal van onze beschreven reis afsluiten.
Dank aan allen voor het meelezen en misschien wel het meegenieten. En de reacties op de verhalen. Wij gaan morgen verder huiswaarts en Kairos winterklaar maken. Graag tot volgend jaar!
Goede reis nog en zeker tot het volgende reisverhaal!! Mooi om zo op afstand mee te kunnen genieten.