Oudenbosch

De zon en een stormachtige wind. Een korte beschrijving van het begin van een nieuwe dag. Aangezien we vandaag bestempeld hebben als rustdag en weinig kilometers op de fiets gaan rijden, heeft de wind geen invloed op onze stemming. We zoeken een plaatsje in de zon en uit de wind om onze koffie te drinken. Gelukkig biedt Kairos ons voldoende beschutting.

Waarom weet ik niet, maar ik heb nooit eerder de Basiliek bezocht. De enige verklaring die ik hiervoor kan geven is dat ik in het verleden op een of andere manier minder tijd heb willen of kunnen vrijmaken om de bezienswaardigheden uit mijn directe omgeving te bezoeken. Of het is het ouder worden en het meer tijd krijgen dat ik nu meer oog heb voor de mooie dingen in mijn nabijheid. Daarom vind ik dat een bezoek aan de Basiliek niet mag ontbreken wanneer je Oudenbosch aandoet.

Enkele jaren geleden hebben we Vaticaanstad bezocht en het origineel bezocht. De Sint-Pietersbasiliek is groots en indrukwekkend. Het immense bouwwerk en de rijkdom heeft destijds veel indruk op mij gemaakt. Ik was mede daarom nieuwsgierig naar de inrichting van de Basiliek.
Ik kan je zeggen dat de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara een evenzo grootse indruk bij mij heeft achtergelaten als het origineel in Rome.

In de Basiliek hebben we ook gedacht aan onze overleden vaders en moeder door een lichtje te ontsteken. Zo langzamerhand een tot traditie verworden gewoonte. Als we tijdens onze vakanties en reizen een stad of dorp bezoeken waar een kerk is die we kunnen bezichtigen, steken we steevast drie kaarsjes aan.

Naast de Basiliek heeft Oudenbosch nog meer moois te bieden. Een kleine haven, enkele oude gebouwen met ieder een eigen en interessante historie, een fraai kerkhof met enkele oude graven en het Zouavenmuseum. Een bezoek aan dit dorp is zeker de moeite waard.

Wij pakken de fiets en rijden langs meer persoonlijke herinneringen in het dorp en sluiten daarmee onze (her)ontdekking van Oudenbosch af. En onze rustdag.
Morgen op de fiets via Klundert naar Willemstad >>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties