Gaasterland, een mooie omgeving!

Na een goede nachtrust was het prima opstaan in Kairos. De weergoden hadden bewolking voorspeld en zo was het. Prima weer voor een verfrissende  ochtendwandeling. In het Rijsterbos zijn twee uitgepijlde wandelroutes. Het bos wordt overigens ook doorkruist door onder ander het Lange Afstands Pad en enkele routes van het wandelnetwerk Friesland.

Vandaag volgen we de blauwe route en beperken we hiermee onze wandeling tot het Rijsterbos. Ik kan niet anders zeggen dan dat het bos verrassend mooi is. De historie van dit bosperceel roept bij mij een beeld op van rechte paden in een bos met één soort bomen; het bos is aangelegd in de 17e eeuw als een hakhoutbos voor een Amsterdamse regentenfamilie De Wildt.

Niets is minder waar. Slingerende paadjes, hoogteverschillen, een diversiteit aan bomen en een waterloop creëren het nostalgische gevoel wat bij dit bos lijkt te horen.

Na een stevig ontbijt en de koffie, pakken we onze knapzak en onze fietsen voor een tocht via het Gaasterland naar Hindeloopen en Stavoren. Een tocht met verschillende gezichten: het vlakke Friese land, de Elfsteden Hindeloopen en Stavoren en het glooiende Gaasterland met zijn kliffen. Twee van de drie kliffen, die een bezoek meer dan waard zijn, hebben we vandaag gezien. Het Rode Klif en het Mirnser Klif. Ook weer een moment dat de beeldvorming aanpassing behoeft. Bij kliffen denk ik aan Britse kusten en een deel van Normandië. Niet bepaald Friesland, toch? Niet zo hoog, ruim 12 meter meet de hoogste, maar daarom niet minder mooi. Dit gevoel wordt versterkt door over het ontstaan van de Nederlandse kliffen te lezen. De natuur en de kracht ervan dwingt elke keer weer enorm veel respect af. Een aardrijkskundeles met geschiedkundige elementen, interessant in ieder geval.

De trip van vandaag is afgelopen en de dag nadert eveneens zijn einde. Ontspannen en nagenieten is wat ons rest op deze zonnige zondag. Bewolkt gestart en met een wolkenloze hemel de volgende dag tegemoet.

Op naar maandag, Koningsdag 2020 >>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties