Het Drents-Friese Wold

De eerste nacht in de camper dat we het tikken van de regen op het camperdak horen. Ook hiervoor een eerste keer. Ook een primeur voor een ongelukje. Als je heel snel naar de doos moet, dan kun je in de haast wat vergeten. Als je na de boodschap omdraait verwacht je een zwart gat te zien. Deze keer werd ik aangestaard door Bruintje Beer.

Vandaag staat weer een fietstocht op het programma. Niet ver van Wapse ligt het nationaal park Drents-Friese Wold. Via het knooppunten netwerk gaan we dit gebied verkennen.

Interessante informatie onderweg

Het Drents-Fries Wold is een groot natuurgebied bestaande uit bos, heide en stuifzanden. Door deze verscheidenheid en de overgangen, een heel mooi gebied dat vaker door ons bezocht zal gaan worden. Het is gewoonweg te groot, 61 km², om in enkele uren te bekijken. Enkele foto’s onderschrijven deze verscheidenheid.

Het gebied wordt omsloten door de Drentse plaatsen Doldersum, Diever, Hoogersmilde, Vledder en Wapse en de Friese dorpen Appelscha en Noordwolde. Van elk van die plaatsen kan iets memorabels worden geschreven, maar ik beperk me vandaag tot Appelscha.

Wanneer je Appelscha zegt zullen de meeste mensen niet direct een verband leggen met enkele historische feiten. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik het dorp van naam zeker wel kende, maar niet zou kunnen vertellen waardoor of waarvan. Een zoektocht op het web leert me dat oud-politicus Anne Vondeling hier geboren is. En Dragan Bakema. Een acteur die je mogelijk kent van de tv serie Dokter Deen of van een van de vele films waarin hij een rol heeft vertolkt.
Een ander, op sociaal economisch gebied het belangrijkste, gegeven is dat, vanwege de verdringing van turf door steenkool, in 1888 een grote staking onder de veenarbeiders uitbreekt. Deze staking is de start van de georganiseerde stakingen in Nederland.
En een gewoon leuke wetenswaardigheid is dat Appelscha van oorsprong een dorp is behorend bij het toenmalige graafschap Drenthe. Door de massale immigratie van de Friese veenarbeiders in de 19e eeuw werd hoofdzakelijk Fries gesproken in een omgeving waar verder Stellingwerfs gesproken werd.

Een ander memorabilia is het cachot van pak ‘m beet een eeuw oud. Leuk om te zien. Niets meer en niets minder, tot ik het verhaal lees en ik de gedachte krijg dat opvattingen over de leefregels zo snel wijzigen. In deze tijd zou een dergelijke oplossing onacceptabel zijn. Ik vermoed dat organisaties als Amnesty International hier een bepaald idee over hebben.
Misschien daarom is het cachot niet meer in gebruik. Of omdat voortschrijdend inzicht de notabelen heeft doen besluiten het arrestantenlokaal te sluiten. In ieder geval voor de toerist een leuke tussenstop.

Na ons bezoek aan Appelscha fietsen we door het Wold terug naar de camping onderweg genietend van een zwarte specht en het nest van een bonte specht. En ook van ooievaars, reigers, kikkers en alle ander verschillende vogels die we niet gezien, maar wel gehoord hebben.

Morgen terug in de tijd >>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties