Koningsdag in Friesland

Maandag, een dag die ooit door Bob Geldof met zijn Boomtown Rats werd bezongen naar aanleiding van een verschrikkelijke gebeurtenis in San Diego op 29 januari 1979. Vandaag is het weer maandag, de ik-weet-niet-hoeveelste na die dag. Een feestelijke in ieder geval, Koningsdag 2020. Dus Bob, zonder de inspiratie van jouw song uit het oog te verliezen heb ik toch het voornemen om jouw tekst aan te passen: we do like this monday. En hier kan COVID-19 niets aan veranderen, toevallig!

En deze maandag begint met een overvloed aan zonneschijn. Reden te meer om met een grote glimlach op te staan. Een strak blauwe lucht aan de oevers van het IJsselmeer in Mirns.

Vandaag staat een fietstocht langs enkele Friese dorpjes op het programma. Ik ben eigenlijk best nieuwsgierig naar de beleving van Koningsdag in Friesland. Maar dat is natuurlijk voor ons niet voldoende motivatie om de matige westenwind te trotseren. Nee, we willen een soort van Gluren bij de Buren doen: bekijken van typisch Friese dorpjes, kerkjes en boerderijen. En leuke dingetjes vastleggen op de gevoelige plaat.

Het eerste dorp dat we doorkruisen is Oudemirdum. Omgeven door bossen is het een aantrekkelijke plaats voor toeristen. Maar ook het Oudemirdum Klif mag zich verheugen op veel bezoekers.
Na Oudemirdum rijden we door Nijemirdum naar Ruigahuizen. Hier nemen we even de tijd om de klokkenstoel te bezichtigen.

Een van de klokkenstoelen die Friesland rijk is, is te vinden in Ruigahuizen

De route voert ons verder langs mooie wegen en diverse stelp- en kop-hals boerderijen. Het mooie weer kleurt mogelijk onze blik; we genieten van de omgeving. Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Balk is het volgende dorp.

Herman Gorter is via zijn grootvader, in de 19e eeuw een doopsgezinde prediker alhier, verbonden met Balk en heeft zijn gedicht Mei gebaseerd op het dorp en de rivier De Luts. En De Luts is onderdeel van het traject van de Elfstedentocht. De editie van 2012 zou hier echter verandering in hebben gebracht, ware het niet dat deze nooit uitgeschreven en dientengevolge niet verreden is.

De reling van de Balkbrug waar Balk zijn naam aan ontleent met zicht op De Luts

We vervolgen onze tocht en rijden Harich binnen. Een klein dorp op een terp, zo denk ik, want de snelheid loopt terug wanneer we het dorp naderen en het dorp uitrijdend hoeven we niet veel te doen om sneller te fietsen.
Wikipedia leert me echter dat het dorp op een pleistocene zandrug ligt. De kennismaking met een terpdorp laat nog even op zicht wachten.

En de Koninsdagbeleving? Veel mensen zaten in hun tuinen. Zo nu en dan een tafeltje met vrijmarkt spulletjes, of een echt ouderwets kleedje. Alles in goed vertrouwen door de zelfbediening.
Het vele rood-wit-blauw aan gevels en in vlaggenstokken in tuinen geeft deze dag de kleur die het verdient. Ook de muzikanten die op een platte kar of in een gewone aanhanger met de gitaar, een synthesizer of geluidsinstallatie in zijn of haar woonplaats zich laten rondrijden en al dan niet op verzoek hun artistieke hoogstandjes ten gehore brengen, laten zich niet onbetuigd. Het noodgedwongen thuiszitten wordt voor velen hierdoor minder zwaar.

In Balk houden ze van Oranje en dat mag iedereen weten en horen
In Oudemirdum worden de bewoners getrakteerd op een mobiel optreden

Morgen is een reisdag. Wapse onze volgende bestemming >>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties