De Nedersaksische benaming van het huidige Steenwijk. Steenwijk is een stad waar veelvuldig om gestreden is tijdens de Tachtigjarige oorlog. En dus ook prominente plaats heeft verworven in de geschiedschrijving van deze oorlog. Om de rol van Steenwijk in deze strijd tegen de Spaanse overheerser vandaag te beschrijven en vooral hierin volledig te zijn, is een klus waar ik nu liever niet aan begin. Ik verwijs daarvoor in de plaats naar het internet of de vele boeken die hierover geschreven zijn. Een uitzondering echter, maak ik voor het beleg van Steenwijk, 19 oktober 1580 tot 22 februari 1581.
Gisteren reden we Steenwijk binnen en zagen we een groot beeld. De in brons gebeeldhouwde persoon die vanaf zijn voetstuk ons met een onverzettelijke blik aankeek, maakte dat wij vandaag wederom richting Steenwijk togen.
Johan van den Kornput, april 1542 te Breda geboren, was een Nederlandse militair in het staatse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog en bekend van het beleg van Steenwijk. Hij heeft daarover een boekje geschreven onder het pseudoniem Reinico Fresinga.
Van den Kornput (ook wel Cornput of Corput) nam het in 1580 op tegen Graaf Rennenberg na eerder aan diens zijde en in dienst van het staatse leger, het beleg van Deventer te hebben beslecht. In de periode hierna is Rennenberg vanwege zijn geloofsovertuiging overgelopen naar de Spanjaarden met het gevolg dat hij tegenover Van den Kornput kwam te staan tijdens het beleg van Steenwijk. Na vier maanden zag Graaf Rennenberg het nutteloze van zijn poging om Steenwijk in te nemen in en brak de belegering af.
De oorlog duurde voort en een jaar later was Steenwijk alsnog in Spaanse handen. In 1592 werd Steenwijk weer heroverd op de Spanjaarden. Ook aan deze herovering heeft Van den Kornput bijgedragen. Na een mislukte Spaanse poging om Steenwijk wederom in handen te krijgen, wordt in 1597 aangevangen met de wederopbouw van de verdedigingswerken.
Niet alleen een bezoek aan Steenwijk stond vandaag op onze todo list. Ook een laatste fietstocht door een klein deel van het land van Bartje én Daniël Lohues. Nog eenmaal genieten van het mooie Drenthe met zijn hunebedden, uitgestrekte velden en afwisselende natuur. Het sombere weer van de afgelopen dagen heeft gelukkig plaats gemaakt voor overwegend zonneschijn, wat het plezier vergroot en de omgeving fleuriger laat overkomen.
Met het einde van deze fietstocht is een ontdekkingsreis bijna ten einde. Nog even in de zon zitten en de warmte opnemen. En proosten op mooie dagen en nieuwe herinneringen!
Dat wij niet voor de laatste keer in Drenthe en Friesland zijn geweest mag gerust gezegd worden. We hopen jaarlijks voor een korte of langere periode de noordelijke provincies aan te doen. Groningen zal dan zeker ook in onze plannen voorkomen.
Wij hopen dat je genoten hebt van onze verhalen. En dat we ons gevoel, al is het maar een beetje, over hebben kunnen brengen.
Graag tot ziens op onze volgende reis!