Terug in de tijd te Diever

Eergisteren is het weer omgeslagen. Voor de tijd van het jaar een ongekend lange droge periode is ten einde. Vooral de boeren zijn blij met de regen. Maar wat doen wij op regenachtige dagen? Nou, gewoon eropuit! Er is altijd wel een periode te vinden dat de omstandigheden goed genoeg zijn om te fietsen en te wandelen. Zo ook vandaag. Gewoon het juiste moment afwachten en dan niet dralen! Indachtig Kairos…

Na de lunch, zo rond de klok van 13:30 gaan we op de fiets richting ons eerste doel van de dag: het onderduikershol in Diever. De in WOII gebouwde schuilplaats heeft onderdak geboden aan velen die de Duitsers wilden ontlopen. Het initiatief voor de bouw werd genomen door enkele jonge mannen uit Diever. Op een van de foto’s is het verhaal in grote lijnen weergegeven. En natuurlijk is er meer te lezen op het internet.

Na deze tocht naar het recente verleden, gaan we verder terug in de tijd. De volgende tussenstop is namelijk Hunebed D52. Een van de hunebedden in Drenthe die goed bewaard zijn gebleven. Het is niet de eerste keer dat ik een hunebed bezoek, maar het blijft toch altijd weer indrukwekkend om een dergelijk door mensenhanden gemaakte constructie te aanschouwen. Denkend aan de tijd en de middelen die men destijds beschikbaar had.

Voor vandaag hebben we voldoende historische kennis opgedaan en gaan we verder met onze fietstocht over het Wold. Gisteren schreef ik al over dit Nationaal Park en de schoonheid ervan. De uitgestrektheid van het park maakt dat wij meerdere dagen achtereen over de heide en door de bossen kunnen fietsen zonder dat het ons gaat vervelen.
Wij krijgen het idee dat elk hoekje van het park zijn eigen karakteristieke eigenschappen heeft. Zo veel afwisseling op relatief korte afstand heb ik in ieder geval niet vaak gezien. Dit kan natuurlijk iets over mij zeggen, maar het doet helemaal niets af aan het plezier dat ik aan het Drents-Friese Wold beleef.

Genieten staat boven aan de lijst. Af en toe een fotoshoot hoort daar ook bij. Niet te vaak, want het moet wel leuk zijn en blijven. En ook de omstandigheden moeten goed zijn. Als de omgeving zich ervoor leent en wij vrolijk gestemd zijn, dan nemen we af en toe de tijd om onszelf te portretteren .

Slaap lekker en tot morgen! >>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties