Na Roermond gaat de reis verder…

Vrijdag na aankomst op Den Aonstoot en het verzorgen van de inwendige mens, hebben we de fiets gepakt en zijn we de omgeving gaan verkennen. Mooie dorpjes langs de Maas, het brede stroomgebied van deze rivier en de afwisseling in het landschap is een korte versie van wat wij zagen, maar vat het treffend samen. Romantisch, zoals Kessel wordt aangeduid of waarmee ze zichzelf willen promoten, beschrijft goed de sfeer die wij proefden. Dit smaakt naar meer.

Zaterdag stond een fietstocht naar Roermond op het programma. Via de bekende knooppunten over zandpaden en pas geasfalteerde fietspaden en door mooie dorpjes. Romantisch is zeker het woord dat op vele dorpjes van toepassing is. Een van deze in het bijzonder is Asselt. We waren beide erg onder de indruk van de schoonheid van dit dorpje uit de 8ste eeuw. Prachtige huizen, fantastische uitzichten over de Maas en een kerk uit de 11de eeuw welke grotendeels bewaard is gebleven.
De Vikingen moeten er ook zo over gedacht hebben, want in 881 werd Asselt voor deze plunderaars de plaats van waaruit ze hun rooftochten ondernamen waaronder de plundering van Maastricht in 881. Een reactie van hun slachtoffers, direct of indirect, kon natuurlijk niet uitblijven. Onder leiding van Karel de Dikke werden in 882 vele volkeren uit de weide omgeving samengebracht en het Beleg van Asselt was een feit. Een vreedzaam beleg overigens, waarbij de Noormannen gedwongen werden om aan te zitten aan de onderhandelingstafel. Tijdens deze onderhandelingen werd Godfried de Noorman, hertog van Frisia, gedwongen zich te bekeren tot het christendom. Veel meer over het Beleg van Asselt en het dorpje Asselt kun je lezen op o.a. wikipedia.

Na een lunch aan de monding van de Roer in het drukke – ja waar zou deze stad zijn naam aan ontleend hebben – Roermond en een korte fietstoer door deze op sommige plekken Duits aandoende en op het oog gezellige stad, op de weg terug naar Kessel, Camping Den Aonstoot.
Kessel daar waar Willem Adriaan II van Horne is geboren. Van Horne, meester-generaal der artillerie en de naamgever van de Van Hornekazerne te Weert. De kazerne waar vele jaren de Koninklijke Militaire School was gevestigd. En dus de plaats waar vele van mijn collega’s en ikzelf gestart zijn met onze lange loopbaan.

Op zondag onderweg naar het zuiden. Net vertrokken uit Kessel merken we op dat de omgeving best saai is vanuit de camper bezien. Met de fiets hebben we in dezelfde omgeving gereden en beleefden we deze op een volledig andere manier. Tegengesteld. Het loont dus zeker de moeite om af en toe van doorgaande wegen af te gaan en rustige binnenwegen te pakken. Je ziet hetzelfde gebied met totaal andere ogen, veelal mooier en afwisselender.
Luxemburg is onze volgende stop. Camping Um Bierg in Tarchamps. Mogelijk ken je deze camping van het programma “Ik Vertrek” of “Ik Vertrek: Even Weg.”
We blijven drie nachten op deze overwegend Nederlandse camping. We gaan zeker een wandeling en een fietstocht doen om de mooie plekjes te ontdekken. Maar bovenal genieten van al dat moois weg van de snelweg… >>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Theo
Theo
zondag 13 juni 2021 21:20:39

Goeie trip!”